Toveren zonder toverstaf

Mensen komen op gesprek omdat ze van iets af willen. Ze willen minder onzeker zijn, minder uitgeput, minder "people pleaser". Ze worden gek van hun eigen uitstelgedrag. Ze willen niet altijd alleen maar voor anderen zorgen en willen dat er ook eens iemand voor hen zorgt. Enzovoort.

Of ik hen kan helpen om ervan af te geraken ?

Natuurlijk kan ik helpen. Alleen heb ik tot mijn spijt geen toverstaf.

Wat kan er wel? 

We kunnen samen op pad gaan om te ontdekken waar het ongewenste gedrag of gevoel vandaan komt en hoe je het kan veranderen.

De patronen waar je tegenaan loopt in je volwassen leven gaan meestal al heel lang mee. Misschien al zolang jij je dat herinnert. Dat komt omdat je patronen hebt ontwikkeld tijdens je jeugd, als reactie op wat er toen in je leven speelde.  We noemen dat ook overlevingsmechanismen. 

Dit werkt als volgt. Je observeert als kind wat er gebeurt in je directe omgeving. Je weet hoe ouders of andere verzorgers reageren als je je zus of zo gedraagt. Je past je hieraan aan en gaat bepaald gedrag meer stellen of juist minder of helemaal niet meer. 

Om het leven leefbaar te maken trek je conclusies over jezelf, andere mensen en de wereld waarin je leeft. Deze overtuigingen helpen je om te kunnen functioneren, want anders zou je de hele tijd over alles moeten nadenken.

“Alles wat je als kind doet, doe je om veiligheid en liefde te krijgen”

Ik geef het voorbeeld van Barbara die een echte "people pleaser" is geworden. Toen ze klein was, hadden haar ouders het druk met hun job, met elkaar en met zichzelf. Er was weinig oog voor hun dochtertje. Als kleine meid was Barbara ervan overtuigd dat als ze heel goed haar best zou doen bij mensen die niet tot het gezin behoorden, iemand aan haar ouders zou zeggen wat een lieve flinke meid ze eigenlijk was.

Zo deed zij hoe langer hoe meer haar best om aan ieders verwachtingen te beantwoorden. Twee universitaire diploma’s later en na 20 jaar hard werken als advocate, komt zij steeds meer in de problemen. Omdat ze veel meer doet voor haar cliënten dan wat ze zou moeten doen en omdat ze geen nee durft zeggen …

Het werk dat we samen doen, bestaat erin om te (h)erkennen waar haar "people pleaser" deel ontstaan is en welk doel het diende, om vervolgens stappen te zetten om zich niet meer door dit deel te laten overheersen. 

We gaan de ongewenste delen niet wegtoveren, maar ze een juiste plek geven. We zorgen ervoor dat ze krijgen wat ze nodig hebben, zodat ze het volwassen leven niet meer hoeven te overheersen. 

Op die manier help ik mensen die van iets af willen om er niet meer door bepaald te worden.

Ik help hen om helderheid te krijgen over waar dit gedrag of gevoel vandaan komt, hoe het samenhangt met ervaringen in hun jeugd, met wat ze hebben meegemaakt, wat ze hebben gemist en hoe dit hen heeft gevormd. Ik bied hen groeiend inzicht in wat ze eraan kunnen doen, zodat ze stilaan hun weg vinden naar het leven waar ze diep vanbinnen echt naar verlangen.

Samen werken we dus naar datgene wat je dan wel wil. Misschien is dat wel een beetje toveren, maar dan zonder toverstaf.


PS - Als je aan de slag wil met je Onzichtbare Littekens en je vraagt je af of ik je kan helpen, aarzel dan niet om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek te plannen.

PS - Wil je mij een plezier doen? Als je iemand kent die misschien ook geïnteresseerd is in informatie over Onzichtbare Littekens, stuur dan de link naar deze blog naar haar/hem door. Alvast bedankt!
Heb je zélf deze blog van iemand doorgekregen en wil je verder op de hoogte blijven via email? Klik dan op deze link om je in te schrijven.

Toveren zonder toverstaf

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x